top of page

Info Tatoeages

De tatoeage wordt steeds populairder. Ze worden ook steeds meer geaccepteerd; er wordt niet meer raar opgekeken als mensen er een hebben of er een willen. Inked By SJ juicht deze ontwikkeling toe. Tatoeages zijn mooi en voor iedereen. Wij willen u dan ook zo goed mogelijk informeren en begeleiden bij het maken van een goede keuze.

Op deze pagina leest u meer over de tatoeage in het algemeen en de geschiedenis ervan. 

Het laten zetten van een tatoeage is een hele overweging, vooral als het je eerste is. Hij staat er voor altijd op, dus het is belangrijk dat je het bij de juiste tattoo shop laat doen. Bij het kiezen van de juiste tattoo shop en het laten zetten van uw eerste tattoo komt nog best wat kijken. Inked By SJ helpt u graag bij uw keuze en legt u uit waar u rekening mee moet houden als u voor het eerst een tatoeage laat zetten.

 

Mag ik een tattoo?

 

 

Niet iedereen mag of kan een tatoeage laten zetten.

Dit heeft te maken met je leeftijd en je gezondheid.

Leeftijd

Voor het laten zetten van een tatoeage is er een officiële regelgeving met betrekking tot de leeftijd. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Tussen de 12 en 16 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd en moeten deze aanwezig zijn tijdens het zetten van de tattoo. Tatoeages op het hoofd, de hals, polsen of handen zijn op deze leeftijd nog verboden. Vanaf 16 jaar mag je het zelf bepalen en overal tattoos laten aanbrengen. 

Een shop heeft het recht om andere regels te hanteren, zolang ze niet onder de wettelijke leeftijdgrens tatoeëren. Zo kan een shop er bijvoorbeeld voor kiezen om pas vanaf 18 jaar zonder toestemming van ouders of voogd te tatoeëren. Inked By SJ heeft ervoor gekozen om pas vanaf 16 jaar te tatoeëren. 

Tevens moet je tot je 18e altijd één van je ouders of een wettelijke voogd meenemen tijdens het tatoeëren. Dit doen wij vooral om jonge mensen tegen zichzelf te beschermen. Wanneer één van jouw ouders of een wettelijke voogd mee is kunnen wij ervan op aan dat je, samen met je ouders, goed hebt nagedacht over jouw tatoeage.

Gezondheid

Bij het zetten van een tatoeage wordt in feite een wond gemaakt. Om die reden is het helaas niet voor iedereen mogelijk om een tatoeage te nemen. Mensen die vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebben of die bepaalde medicijnen gebruiken, met name antistolling (verhindering genezingsproces), kan het geadviseerd worden om geen tatoeage te laten zetten. Wanneer u twijfelt over uw gezondheidssituatie kunt u het best van tevoren overleggen met uw arts. Zo weet u waar u aan toe bent voordat u een shop binnenstapt.
Om een idee te geven raadt de FOD Volksgezondheid een tattoo af bij de volgende gezondheidssituaties:

Zwangerschap en borstvoeding
• Diabetes
• Chronische huidziekte
• Hart- en vaatafwijkingen
• Stollingsproblemen
• Allergie voor metaal of inkt (die bij het tatoeëren gebruikt worden)

Of op plekken:
• Die bestraald zijn
• Waar je plastische chirurgie hebt gehad
• Waar een litteken zit
• Waar de huid geïrriteerd is

Welke Tatoeage wil ik?

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat een tattoo permanent is. Het zou zonde zijn als u een tatoeage laat zetten waar u later spijt van krijgt. Vraag u dus goed af wat een tatoeage voor u betekent. Is het een mooie lichaamsversiering of zit er ook een symbolische of emotionele betekenis aan vast? Als u het nog niet helemaal weet, kunnen wij van Inked By SJ u de nodige uitleg geven over de verschillende soorten tattoos.

Het is niet erg als u nog niet helemaal weet wat u wilt. Zolang u maar ongeveer een idee heeft, kunnen wij u met plezier helpen om een passend ontwerp te maken. Dit gaat altijd in samenspraak, je tattoo-ontwerp wordt aangepast totdat u helemaal tevreden bent. Wel is het fijn als u alvast wat voorbeelden of ontwerpen heeft die u mooi vindt.

Waar moet de Tatoeage komen?

Veel mensen hebben al wel een idee van hoe hun tatoeage eruit moet komen te zien, maar vergissen zich in de plek. Niet iedere tatoeage kan namelijk overal worden geplaatst. Dit heeft vooral te maken met uw lichaamsvormen, de grote van de tatoeage en de hoeveelheid details. Een goed voorbeeld is het plaatsen van een naam op een klein oppervlakte. Hierbij kunnen de kleine letters in de loop van de jaren onduidelijk worden en in elkaar gaan overlopen.

Voor het zetten van een tatoeage geldt dat een vlak stuk gemakkelijker in te schatten is dan een rond oppervlak (arm/schouder). Wanneer u uw ontwerp op een klein oppervlak of op een ongebruikelijke plek wil is het verstandig om dit met ons te overleggen.

Tot slot heeft de plek veel invloed op de zichtbaarheid van uw tatoeage. Wil je deze laten opvallen? Dan is de buitenkant van uw armen bijvoorbeeld meer geschikt dan de binnenkant. Wil je dat een tatoeage juist niet zo opvalt? Denk dan aan uw polsen of aan de binnenkant van uw bovenbenen. Bedenk ook hoe uw tatoeage eruitziet als u in de zomer in een korte broek loopt of wanneer u op het strand ligt.

Welke Shop mag mijn Tatoeage zetten?

U heeft een wens en wilt deze op een goede manier in vervulling laten gaan. Het uitkiezen van de juiste shop is hiervoor ontzettend belangrijk. Een shop moet voor u prettig aanvoelen. Een professionele tatoeëerder zal er dan ook alles aan moeten doen om u met een mooi resultaat naar huis te laten gaan. Hij of zij zal de tijd moeten nemen om naar uw wensen te luisteren, eerlijk moeten zijn in zijn of haar advies en ten alle tijden openstaan voor de vragen die u heeft.

Stel vragen en vraag om advies wanneer je een tattoo shop bezoekt. Er zijn enorm veel tattoo shops, goede en minder goede. Zoek voor uzelf de shop uit die net dat kleine stukje verschil maakt. Losstaand van de verschillende soorten en stijlen is het vooral van belang dat u het in uw shop naar uw zin hebt. u moet zich op uw gemak voelen en niks laten opdringen; het is uw lijf en u bepaalt zelf wat u mooi vindt.

Let ook goed op de werkomgeving. Een goede shop houdt zich aan de richtlijnen voor hygiëne.En hoort schoon te werken. Naast dat shops zonder vergunning illegaal werken, riskeert u ook lelijke ontstekingen en neemt u onnodige gezondheidsrisico’s!

Over ons: wij werken alleen met de beste kwaliteit materialen en uitsluitend in een steriele werkomgeving. Wij gebruiken zoveel mogelijk (disposable) materialen die eenmalig gebruikt worden en na de behandeling worden weggegooid. Al onze producten en materialen komen van Tattooland deze zijn van de hoogste kwaliteit en voldoen aan alle Europese keurmerken.

Ook hier zit alles steriel voorverpakt om risico’s te verminderen. 

Het is ook belangrijk om te beseffen dat tatoeëerders kunstenaars zijn en net zoals Van Gogh niet hetzelfde is als Rembrandt, zijn ook geen twee tatoeëerders hetzelfde. Het is daarom niet alleen belangrijk om een shop uit te kiezen waar u zich prettig bij voelt, maar ook waar u er zeker van bent dat u met een mooi resultaat wegloopt. Binnen de tattoo shop moet een artiest zijn die goed past bij uw wensen. Als je mensen kent met een tatoeage die je erg mooi vindt, vraag dan aan hen waar ze geweest zijn en bezoek die shop eens.

Voor meer informatie, advies en inspiratie kunt u ons altijd bellen of appen op het telefoonnummer : +32(0)499729371 

 

Ik ga mijn eerste tatoeage laten zetten, waar  let ik op?

Wanneer u uiteindelijk weet welke tattoo u  graag wilt, u de perfecte plek op uw lichaam heeft bepaald en u een keuze voor een tattoo shop heeft gemaakt, kunt u een afspraak maken.

Hieronder volgen nog een paar laatste tips die u kunnen helpen bij het (voor het eerst) laten zetten van een tatoeage.

1. Geen alcohol of drugs 24 uur voordat je getatoeëerd wordt. GEEN alcohol of drugs gebruiken! Indien dit wel het geval is komt de afspraak te vervallen. Gebruik van alcohol of drugs kunnen leiden tot bloedingen en zullen het genezingsproces vertragen. Zorg ervoor dat u in een goede fysieke en emotionele gezondheid verkeert wanneer u binnenkomt voor uw tatoeage. Probeer u te ontspannen of laat u verder informeren – dat zal u helpen ontspannen.

2. Het is verstandig om de ons op de hoogte te stellen van medische complicaties die niet op het toestemmingsformulier omschreven worden. Dit om teleurstellingen te voorkomen, voor zowel u als klant als ons. Bij ernstige medische complicaties (ziekte of medicijnen, zoals bloedverdunners) moet u eerst langs de huisarts om te overleggen of het zetten van een tattoo verantwoord is. Eventueel kunt u ook vragen of het verantwoord is om een paar dagen te stoppen met het innemen van uw medicijnen. Heeft u een allergie voor jodium, crèmes of metalen of heeft u te maken met bloeddruk problemen, zwangerschap, huidproblemen, duizeligheid of flauwvallen? Geef dit dan even aan voor er begonnen word met de plaatsing van een tatoeage. In het geval van een zwangerschap mag er helemaal niet getatoeëerd worden i.v.m. het verminderde afweersysteem dat u in deze periode heeft.

3. Als je 16-18 jaar bent, zorg dan dat je met een geldig ID bewijs of paspoort en onder begeleiding van één van je ouders of wettelijke voogd bent, anders kunnen we je niet verder helpen. Daarnaast tatoeëren wij niet onder de 16 jaar.

4Zorg dat u goed uitgerust bent. Hierdoor ondergaat u de procedure een stuk makkelijker en zal het tatoeëren minder pijn doen en vermindert u de kans op flauwvallen.

5. Volg de nazorg instructies goed op. Wij kunnen nog zo goed ons werk doen, maar wanneer u uw nieuwe tattoo niet goed verzorgt kan deze gaan ontsteken en uiteindelijk minder mooi worden. Na zes weken is een gratis nacontrole, waarbij we de tatoeage nog kunnen bijwerken. Heeft u achteraf toch nog vragen? Dan kunt u ons altijd bellen, appen of mailen.

Wat is een tatoeage?

De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Bij tatoeages wordt er in de lederhuid een kleurstof aangebracht. Hierdoor ontstaat er een permanente kleurverandering. Dit noemen wij een tattoo of tatoeage.

Vroeger werden tatoeages aangebracht door kleine wondjes te maken en deze in te smeren met houtskool. Onder andere de Maori uit Nieuw-Zeeland gebruikten deze methode. Op Tahiti maakten de bewoners van de rook van oliegrondnoten een zwarte inkt, die ze bewaarden in kokosschelpen. Met een soort kam van been, gedompeld in de inkt, doorboorden ze de huid. De Horishi, de traditionele Japanse tattoo artiest, gebruikte een bamboestok waar tot wel 30 naalden aan werden vastgemaakt. Deze werd 120 maal per minuut in de huid geprikt.

Een aantal culturen proberen de oude technieken nog zoveel mogelijk te behouden. In Japan en op Samoa bijvoorbeeld. In de meeste gevallen wordt er echter tegenwoordig gebruik gemaakt van speciale apparaten en pigment (inkt). De moderne tatoeëermachine is in 1891 ontworpen door Samuel F. O’Reilly. Met grote snelheid wordt het pigment met behulp van een naaldje in de huid gespoten. De deeltjes van het pigment zijn te groot om door lichaamseigen cellen afgevoerd te worden, waardoor de kleur onder je huid blijft zitten.

Hoe lang bestaat de tatoeage al?

Ondanks dat er door verschillende wetenschappers veel onderzoek wordt gedaan naar de oorsprong van de tatoeage, is het nog onduidelijk waar het vandaan komt. Een van de oudste aanwijzingen voor de aanwezigheid van tatoeages komt uit Japan. Op kleifiguren van 5000 jaar voor Christus zijn markeringen gevonden die lijken op tattoos. Het is echter niet zeker of er ook in die tijd getatoeëerd werd. De oudste tatoeage is gevonden op een Egyptische mummie van 4000 jaar voor Christus. In de huid van de man was met een benen naald een afbeelding van een zonnegod gemaakt. Daarna was de tatoeage permanent gemaakt door een mengsel van dierlijk vet en roet in de wond te wrijven. De op een na oudste tatoeage tot nu toe is gevonden op Ötzi de ijsmummie. Ötzi is gevonden in een gletsjer in de Italiaanse Alpen en leefde 5300 jaar geleden. Waarschijnlijk was de man 45 jaar en had hij 57 tatoeages. In Rusland is in 1993 de mummie van de Oekokprinses gevonden. Zij leefde tussen de vijfde en de derde eeuw voor Christus en droeg zeer goed bewaard gebleven tatoeages.

Ontwikkeling

Over de oorsprong van de moderne tatoeage is meer bekend. Tijdens de ontdekkingsreizen van de 18e eeuw kwamen de Europeanen in aanraking met culturen waar tatoeëren een belangrijke traditie was. Een van de belangrijkste ontdekkingsreizigers is James Cook. Hij liet in 1774 een getatoeëerde Polynesiër in Londen zien, en bracht daarmee de tatoeage naar Europa. Hij voerde ook de term “tatoeëren” in, welke voortkwam uit het Tahitiaanse woord tatau dat “markeren” betekent. Sinds die tijd is de tatoeage enorm in populariteit gegroeid. Dit gebeurde vooral onder zeelieden. Zij lieten tattoos bij verschillende gelegenheden zetten. Zo gaf een zwaluw op de borst aan dat je 5000 mijl had gevaren, of je liet Neptunus op je been zetten als je over de evenaar was geweest. Het werd een gewoonte om ontwerpen een betekenis mee te geven. Dit is vandaag ook nog een van de redenen om een tatoeage te laten zetten.

In 1864 werd de eerste professionele tattoo shop door Martin Hildebrandt in New York geopend. In Londen werd het tatoeëren als een echte job geïntroduceerd door Sutherland Macdonald. Aan het begin van de twintigste eeuw heeft Norman “Sailor Jerry” Collins vanuit zijn shop op Hawaiï een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne tattoo. Hij is de ontwikkelaar van de old school stijl.

Waarom nemen/namen mensen een Tatoeage?

Een tattoo kan praktisch zijn, maar ook een sociale, spirituele, symbolische of esthetische functie

hebben. Dit is voor iedere persoon persoonlijk. 

Praktisch

In het algemeen worden tatoeages niet om praktische redenen gezet. Toch was de vroegste functie van het tatoeëren waarschijnlijk het camoufleren van het ongeklede lichaam tijdens de jacht. Door de verkleuring van de huid vielen de jagers minder op in hun omgeving en konden ze succesvoller zijn in het jagen.

Sociaal

Een van de bekendste functies voor een tattoo is de sociale functie. Bij stamculturen werden ze gebruikt om aan te geven bij welke stam iemand hoorde en welke positie hij of zij innam binnen deze stam. De stamleden kregen hun tattoo in de pubertijd als overgangsritueel van kind naar volwassene. Wie het pijnlijke proces vol kon houden, was een waardig lid van de stam. Jongens waren dan geschikt als jagers en strijders, en meisjes konden de pijn van een bevalling aan.

In China werd het tatoeëren van de Chinese krijgers in eerste instantie gebruikt om respect af te dwingen. Dit was tijdens de periode van 300 tot 100 voor Christus. Later werd het tatoeëren in China gebruikt om gevangenen te kenmerken. In Japan werd dit tot 1870 ook gedaan, waardoor de tattoo vandaag de dag veelal geassocieerd wordt met de Yakuza, de Japanse maffia. Het dragen van een tatoeage is hierdoor in Japan helaas een stuk minder sociaal geaccepteerd. De associatie is echter niet iets typisch Japans. In Europa en Amerika worden tatoeages ook gebuikt om aan te geven dat een persoon lid is van een bepaalde club, zoals de Hell’s Angels, of een criminele organisatie.

Spiritueel & Symbolisch

Een van de voornaamste redenen waarom tatoeages worden gezet is vanwege hun spirituele of symbolische betekenis. Zo geloofden de Indianen dat tattoos hen bovennatuurlijke krachten gaven. Ze tatoeëerden de afbeeldingen van een dier, object, mythisch wezen of een god en hoopten diens krachten over te nemen. Tatoeages werden ook gebruikt om de drager te beschermen tegen bepaalde ziekten of om deze te helpen genezen. Zo leed Ötzi vermoedelijk aan artrose en had hij om die reden tatoeages op zijn gewrichten staan.

Zoals eerder gezegd gaven de zeelieden hun tatoeages allerlei betekenissen mee. Deze waren deels spiritueel van aard. Een zwaluw gaf bijvoorbeeld niet alleen aan dat de zeeman 5000 mijl gevaren had. Er werd geloofd dat de tattoo tot leven zou komen wanneer de matroos op zee zou komen te overlijden, en zijn ziel naar de hemel zou begeleiden.

Ook vandaag de dag zit er achter veel tattoos die mensen laten zetten een verhaal. Ze ontlenen kracht aan een bepaalde spreuk, sluiten een levensfase af met een vlinder, gedenken een overleden dierbare met een sugar skull of tonen hun liefde met een hart. De mogelijkheden zijn te eindeloos om ze hier allemaal te noemen.

Esthetisch

Uiteraard moet de drager van de tatoeage deze mooi vinden. Dit kan echter simpelweg ook de enige reden zijn om voor een tattoo te kiezen. Er wordt door die persoon geen symbolische betekenis aan het ontwerp meegegeven. De tatoeage wordt dan als een sieraad voor het lichaam beschouwd. Wat men mooi vindt is per persoon verschillend. De één kiest een bloem en de ander een schedel. Zolang u het mooi vindt, is het geen foute tattoo.

Sommige mensen hebben wel een extra reden om een tatoeage zonder symbolische betekenis te laten zetten. Littekens, brandwonden of wijnvlekken kunnen namelijk door middel van tatoeages minder opvallend worden gemaakt.

Tot slot

 Inked By SJ helpt u graag de tatoeage uit te zoeken die het best bij u past. 

bottom of page